top of page

יהודית ארנון ז”ל, נולדה בקומרנו צ’כוסלובקיה ושרדה את מלחמת העולם השנייה כנערה צעירה במחנה ההשמדה אושוויץ. עם שחרורה ב-1945 עברה לבודפשט והצטרפה לתנועת השומר הצעיר. בשנים 1947 - 1946 העלתה בקן שני מופעים רבי משתתפים לרגל אירועי ה- 1 במאי. כבר באירועים אלו ניכרה יכולתה המיוחדת של יהודית להניע ולסחוף אחריה אנשים רבים, לפעול וליצור בתחום המחול.

בשנת 1948 עלתה עם בעלה ידידיה לישראל במסגרת גרעין המייסדים הראשון מהונגריה שהקים את קיבוץ געתון שבגליל המערבי. באמצע שנות החמישים חברה יהודית למייסדות המדור למחול בברית התנועה הקיבוצית שפעלו רבות להטמעת החינוך למחול אמנותי ועממי בקיבוצים. בעקבות פעילותה שם ובעידוד חברותיה הקימה יהודית בגעתון את להקת געתון (1960-1964) ולהקת הגליל המערבי (1965-1970).

להקת המחול הקיבוצית נוסדה על ידי יהודית ארנון ז”ל בשנת 1970 בקיבוץ געתון שבגליל המערבי. תחת ניהולו האומנותי של רמי באר, כוריאוגרף הבית והיוצר המרכזי ב-25 השנה האחרונות,  נחשבת הקיבוצית לאחת מלהקות המחול העכשווי מהייחודיות והבולטות בעולם. הלהקה מופיעה כדרך קבע בפסטיבלים בינלאומיים ועל הבמות היוקרתיות והחשובות בארץ וברחבי העולם.

רקדני הלהקה חיים ויוצרים בכפר המחול הבינלאומי שבקיבוץ געתון. לכל אחד מהם יכולות גבוהות, ביטוי ייחודי ואישיות בימתית מרתקת. שילובם יחד, בניהולו של באר, יוצר להקה בעלת אמירה אמנותית רלוונטית, מרגשת ומעוררת השראה.

הומאז' לקצנלסון
מחול

צילום: רמי באר, מנהל אמנותי וכוריאוגרף של הלהקה

צילום: רמי באר, מנהל אמנותי וכוריאוגרף של הלהקה

זכרון דברים 1994

כוריאוגרפיה, עיצוב במה ותאורה: רמי באר

כוריאוגרפיה: רמי באר

אסילום  2018

כוריאוגרפיה, עיצוב במה ותאורה:  רמי באר

רמי באר, מנהלה האמנותי של להקת המחול הקיבוצית, נולד בשנת 1957 למשפחה של ניצולי שואה. הוריו עלו בשנת 1948 לישראל והיו בגרעין המייסד של קיבוץ געתון. הבית בו גדל באר היה בית רווי תרבות, ספרות, ארכיטקטורה, פיסול, ציור, שירה ומוזיקה. אביו, ארכיטקט במקצועו וכנר חובב, הנחיל את לימודי המוזיקה לבאר ושלושת אחיותיו עוד מגיל צעיר ואף הקים הרכב קאמרי יחד עם ילדיו כאשר באר הצעיר מנגן בצ’לו. למשפחתה של אמו הייתה הוצאת ספרים גדולה בהונגריה שלפני מלחמת העולם השנייה – הוצאת Dante.

יצירותיו של רמי באר מאופיינות בשילובים ייחודיים של עיצוב בימתי, מוזיקלי ויצירתי, הפועלים בהרמוניה במופעים גדולים או בעבודות אינטימיות וקאמריות כאחד ויוצרים את האמירה הייחודית ללהקה.

זכרון דברים

יצירתו עטורת השבחים של רמי באר. היצירה זוכה לסופרלטיבים מסביב לעולם כבר כמעט שני עשורים ברצף. זיכרון דברים הינה יצירה אוניברסלית,

המתייחסת לכאן ועכשיו ובו בזמן שולחת קול מהעבר ואזהרה לעתיד. היא מתייחסת לזיכרון השואה ונושאת היגד נגד אלימות, נגד גזענות וקוראת להומניות ולשלום.

’זכרון דברים’ הינה יצירה מרעידה, המצדיקה בהחלט את מחיאות הכפיים הסוערות אשר קיבלה.

היצירה בעלת עוצמה משום שדימוייה מתייחסים לשואה בדרך עקיפה.

במקביל, הפן הקולקטיבי של השואה וגודל זוועותיה הם הנושא של באר.

ביצירתו “אָסַיְלוּם” באר בוחן מושגים כגון זהות, זרות, דיכוי, אפליה, שליטה, חירות, השתייכות, הגירה, מולדת, געגוע ובית. לדבריו, מושגים אלו רלוונטיים מנקודת מבט קיומית לכל אדם באשר הוא. החתירה למקום שמזוהה כבית היא חלק מההוויה הקיומית האנושית..

bottom of page