top of page

 בזמן השואה בלבד כתב למעלה מ-40 יצירות ובהן מערכונים על נושאים מקראיים, מונולוג דרמטי, מחזות על חיי ילדים בגטו, מחזות לילדים, עיבוד דרמטי של טקסט בפרוזה, תרגומים מן התנ"ך ליידיש טקסטים מיוחדים לערבי תנ''ך שכללו דקלום ואף סצנות דרמטיות.

התכנים הרבים שיצר קצנלסון בזמן השואה אינם מסתכמים בערכם האסתטי: יש להם חשיבות גם בשל עבודתו החינוכית, בזכות פעילותו הציונית במחתרת החלוצית ובתנועת הנוער, ואולי יותר מכל בהיותו קורבן שואה שיצירתו מתעדת את חיי הרוח היהודיים ואת העמידה אל מול זוועות השואה במישור הפרטי והלאומי.

יצירתו של קצנלסון זכתה להוקרה אמנותית בחוגים רבים: הוא נמנה עם 100 משוררי היידיש הגדולים, 'בית לוחמי הגטאות' נקרא על שמו, כמה מיצירותיו תורגמו לשפות שונות, נכתבו עליו מאמרים וספרים, וכמה מיצירותיו אף זכו לפרסום, ושיריו זכו לעיבודים מוזיקליים. אף על פי כן, יצירותיו פורסמו עד היום באופן חלקי בלבד, וזאת בצורה מקוטעת, מפוזרת, ללא סדר כרונולוגי, ותוך השמטות מרובות.

שיר מסוף העולם עד סופו

מוטי סנדק, עורך

מוטי סנדק, עורך

צילום יותם סנדק

יצחק קצנלסון (1886-1944) משורר, מחזאי, במאי, יזם ואיש חינוך יהודי-פולני שכתב ביידיש ובעברית. מצעירותו תרם להפצת השפה העברית דרך מערכות חינוך, פרסום שירים, וכתיבת מחזות והפקה בפועל של מחזות תיאטרון שנכתבו עברית או תורגמו אליה, וזאת לצד פעילותו הציונית בתנועה החלוצית. לכל אורך השנים, ובפרט בזמן השואה, המשיך לכתוב גם ביידיש לצד העברית.

כיום קצנלסון ידוע בעיקר בזכות הפואמה שלו "השיר על העם היהודי שנהרג" ("דאָס ליד פֿונעם אויסגעהרגעטן ײִדישן פֿאָלק", 1944). ואולם יצירתו הענפה לא מסתכמת ביצירה מופתית זו, אלא משתרעת על פני עשרות מחזות ומאות שירים שכתב לפני ובזמן השואה, לצד פרוזה למבוגרים, שירי ילדים, תרגומים, יומנים ועוד.

המכון לקידום תיאטרון יהודי בשיתוף 'במה, כתב עת לתיאטרון' נטל על עצמו את המשימה לאגד את החומרים המפוזרים לגוף ידע מגובש ,מואר ומונגש לציבור במרשתת תוך ליווי מקצועי של יוצרים ואנשי רוח מתחומי היידיש, הספרות  והתיאטרון.

בנוסף אנו מציגים הומאז' ליצחק קצנלסון המתכתב עם שלושה יוצרים עכשוויים בשלושה תחומי יצירה: אמנות פלסטית:תערוכה און-ליין של האמנית סבינה סעד בהשראת 'הטלאי הצהוב' מחול:הצצה אל שתי עבודות מחול של הכוריאוגרף רמי באר ,מנהל אמנותי של להקת המחול הקיבוצית. מוסיקה: שירים מעובדים ומוגשים על ידי הזמרת והצ'לנית מאיה בלזיצמן עם הרכבים שונים.

 

באמצעות פרויקט זה במרשתת על חייו ויצירתו של יצחק קצנלסון אנו עושים צדק היסטורי ומביאים לקדמת הבמה ולתודעת הציבור את המשורר והיוצר הכמעט נשכח שראוי להיות מוצג על כל הבמות – וירטואליות, מודפסות ופרפורמטיביות.

הכותרת מתוך המחזה 'חניבעל' מאת יצחק קצנלסון

הטלאי הצהוב, עבודתה של סבינה סעד

הטלאי הצהוב, עבודתה של סבינה סעד

Anchor 1
bottom of page